luni, 9 noiembrie 2015

INDICATOR ACIDO-BAZIC – CU SUC DE VARZĂ



Caracterul acid sau bazic al unei solutii poate fi pus în evidenta folosind indicatori acido-bazici numiţi si indicatori de pH. Un indicator de pH este o substanţă care are o anumită culoare când se găseşte în acid şi o alta culoare atunci când se gaseşte în baza conjugată. Indicatorii sunt substanţe organice cu caracter slab acid, sau slab bazic, care au proprietatea de a-şi schimba culoarea într-un anumit domeniu de pH. Schimbarea culorii indicatorului se numeşte viraj. Virajul se datorează unor schimbări structurale ale moleculelor indicatorilor, fiind determinat de prezenta acizilor sau bazelor, motiv pentru care ei se numesc indicatori acido-bazici.

Obţineţi singuri indicator acido-bazic din varză roşie!

            Varza roşie conţine un pigment numit flavină (o antocianină). El se găseşte şi în coaja merelor roşii, a prunelor, a strugurilor negri. Acesta este solubil în apă.
            Soluţiile acide virează culoarea pigmentului în roşu, iar cele alcaline în galben-verzui. Din acest motiv, antocianina din varza roşie poate fi utilizata pentru a determina valorile pH-ului anumitor soluţii.
            Pentru a extrage sucul de varză roşie puteţi utiliza un blender sau puteţi toca varza şi introduceţi apoi varza tocată într-un vas mai mare pentru a turna peste ea apa fierbinte până la acoperirea totală.  Amestecaţi bine, apoi filtraţi pentru a obţine o soluţie de culoare albastru-violacee care are pH-ul sau este aproximativ 7.
            Utilizaţi diferite soluţii – oţet, bicarbonat, detergent, şampon, lapte, sodă caustică, sodă calcinată, sucuri acidulate, etc. pentru a le determina caracterul acido-bazic sau chiar pentru a face o scară de pH.


                                                      mediu acid------------------------mediu bazic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu