Caracterul acid sau bazic al unei solutii poate fi pus în evidenta folosind
indicatori acido-bazici numiţi si indicatori de pH. Un indicator de pH este o
substanţă care are o anumită culoare când se găseşte în acid şi o alta culoare
atunci când se gaseşte în baza conjugată. Indicatorii sunt substanţe organice
cu caracter slab acid, sau slab bazic, care au proprietatea de a-şi schimba
culoarea într-un anumit domeniu de pH. Schimbarea culorii indicatorului se numeşte
viraj. Virajul se datorează unor schimbări structurale ale moleculelor
indicatorilor, fiind determinat de prezenta acizilor sau bazelor, motiv pentru
care ei se numesc indicatori acido-bazici.
Obţineţi singuri indicator acido-bazic din varză roşie!
Varza roşie conţine un
pigment numit flavină (o antocianină). El se găseşte şi în coaja merelor roşii,
a prunelor, a strugurilor negri. Acesta este solubil în apă.
Soluţiile acide virează
culoarea pigmentului în roşu, iar cele alcaline în galben-verzui. Din acest
motiv, antocianina din varza roşie poate fi utilizata pentru a determina
valorile pH-ului anumitor soluţii.
Pentru a extrage sucul de
varză roşie puteţi utiliza un blender sau puteţi toca varza şi introduceţi apoi
varza tocată într-un vas mai mare pentru a turna peste ea apa fierbinte până la
acoperirea totală. Amestecaţi bine, apoi
filtraţi pentru a obţine o soluţie de culoare albastru-violacee care are pH-ul
sau este aproximativ 7.
Utilizaţi diferite soluţii
– oţet, bicarbonat, detergent, şampon, lapte, sodă caustică, sodă calcinată,
sucuri acidulate, etc. pentru a le determina caracterul acido-bazic sau chiar
pentru a face o scară de pH.
mediu acid------------------------mediu bazic
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu